Portfolio

Selectie leverancier voor Pluryn

Met ruim 400 locaties, verspreid over Nederland, zet Pluryn breed in op de ondersteuning van mensen met complexe problematiek. De organisatie telt zo’n 6.000 medewerkers en vrijwel evenveel cliënten, die ieder hun eigen zorgvraag hebben. Noem dat op z’n zachtst gezegd omvangrijk, wat vraagt om een eenduidige en efficiënte inzet van domotica. Dus zet Pluryn daarop in, met nieuwe toepassingen die zorgen voor een omgeving die voor medewerker en cliënt nóg betrouwbaarder, veiliger en toekomstbestendiger is.

Ontzórgen is waar het om gaat

Nadat ExperiCom voor Pluryn eerder tot het domotica-beleidsplan 2021-2025 kwam, was het aan ons om de volgende fase te begeleiden: de selectie van de leverancier van de zorgdomotica. Een procedure die vroeg om een grondige voorbereiding en begeleiding. Immers, hoe geavanceerd de soft- en hardware ook in elkaar steekt, de leverancier moet de zorgorganisatie straks vooral ontzórgen. Niet door alleen een oplossing te implementeren, maar bijvoorbeeld ook door gebruikers te trainen. En er bovendien te zijn op momenten dat de organisatie de leverancier nodig heeft.

Van 8 naar 4 naar 2 partijen

Met het beleidsplan kwamen we eerder al tot acht potentiële leveranciers, waarvan Ascom, CuraTec, Hertek en Mextal door ons werden uitgenodigd om een plan voor de Proof of Concept te maken. De wensen en behoeften van de eindgebruiker stonden daarin centraal, waarna we op basis van de vier inzendingen Ascom en CuraTec vroegen om te laten zien wat ze in huis hebben. Hen hebben we elk twee kamers laten inrichten. Elk op een andere locatie, om zo tijdsverlies te voorkomen, en elk met dezelfde opdracht en setting. Zo creëerden we de omstandigheden voor een objectieve vergelijking.

Inspelen op behoeften

Terwijl beide kandidaten de ene kamer inrichtten met apparatuur voor de cliënt, deden ze dat in de tweede kamer voor de begeleider. Bezoekers uit allerlei onderdelen van de Pluryn-organisatie – waaronder leden van de Raad van Bestuur, privacy officers en IT-beheerders en uiteraard de zorgmedewerkers zelf – ondervonden op beide locaties hoe de techniek er zijn werk deed en inspeelde op de behoeften van medewerker en cliënt. Mede door de input van de bezoekers kwamen wij tot een advies, gericht aan de stuurgroep van Pluryn en resulterend in de keuze voor leverancier CuraTec.

Modulair en slim platform

Na de implementatie door CuraTec beschikt Pluryn straks over een cloud-gebaseerde oplossing, waarin signalen en alarmen binnenkomen op één softwareplatform. Dat gaat smart te werk en interpreteert de input zodanig dat die direct bij de juiste persoon terechtkomt. Gecombineerd met de benodigde hardware, zoals camera’s, verpleegoproepsystemen en smartphones, zorgt dit voor meer efficiency en veiligheid, waarvan zowel de medewerker als cliënt profiteert. Ook kan Pluryn met deze oplossing snel opschalen waar nodig: het platform heeft een modulaire opbouw, waardoor uitbreiding snel en flexibel kan verlopen. Tot slot is ook de privacy geborgd: de oplossing voldoet aan de wet AVG en is getoetst volgens Pluryns eigen protocollen.

ExperiCom in brede zin

Nu de selectie van de leverancier is afgerond, kan Pluryn toe naar de implementatie van de gekozen oplossing. Een uitdagend traject, gezien de omvang van de organisatie, al ligt er een goede basis om elk type woning en kamer en bovendien elke doelgroep van de juiste toepassingen te voorzien. Zie het als de derde, laatste fase, waar ook wij bij betrokken zijn. Waren we eerst adviseur, vervolgens werden we met de selectie van de leverancier projectleider en consultant. Die laatste rol nemen we nu ook met de implementatie op ons, naast een deel van het programmamanagement. Zo’n veelzijdig project als dat voor Pluryn: we kunnen er met onze kennis en ervaring veel, heel veel in kwijt.

cropped-fav-32x32-solid